Страници

Захаросани кумкуати


Направих тези захарни кумкуати по рецептата за Захаросани портокалови корички. Разликата е във формата, а като се изсушат цели приличат на малки китайски фенерчета. Всъщност често се приготвят по този начин за Лунната нова година. Може да не се захаросват и да се затворят в буркани като сладко. Аз ги поръсих със захар, за да ги използвам за декорация на сладкиши. Част от тях нарязах на филийки, а другите оставих цели.




Продукти:
1 голяма купа с кумкуати
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода



Приготвяне:
Кумкуатите се измиват много добре, ако е нужно и с четка. Подсушават се добре и се нарязват на филийки, или пък в тях се правят процепи, за да се получат "фенерчета".
В тенджера на котлон се налива вода да заври и в нея се пускат подготвените кумкуати. След като водата отново заври, кумкуатите се изваждат и измиват. (По желание тази процедура може да се направи 2-3 пъти, но този път аз направих това само веднъж.) Плодовете се подсушават много добре.
В тенджера се изсипват водата и захарта и когато сиропът заври се пускат отцедените кумкуати и се варят на слаб огън до омекване. Това може да отнеме между 30-50 минути. Изваждат се върху домакинска хартия да изсъхнат. Овалват се в захар. Може да се ускори процеса като се поставят във фурна на ниски градуси, или пък в домашна сушилня за плодове и зеленчуци.
* По желание може да не се изсушават, а след варенето да се затворят в буркани заедно със сиропа.



Затворени в красиви бурканчета се превръщат в чудесен коледен подарък, освен че са много вкусни, са подходящи и за декорация на сладкиши, малки петифури, както и коледни венци.




2 коментара:

  1. Станали са страхотни, Кате! Представям си колко са ароматни. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    чудесна празнична идея.Имаше кумкуат в " Пикадили ", но сега не знам къде продават.Интересно и много оригинално и красиво предложение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване