Страници

Торта "Love"




Тортата, която направих за Св. Валентин, по рецепта на Ирина Купенска sunshineskitchen.com.
Ири, мила, благодаря ти за тази приказно красива и вълшебна рецепта, както и за всички останали рецепти, които споделяш с нас!
Разбира се, външният вид на моята торта е на светлинни години разлика от тортата на Ири, но въпреки всичко стана много ефектна, много вкусна и нежна торта.
Направих някои промени, относно количествата на някои продукти, поради наличността им в къщи, но като цяло рецептата е същата и я декорирах тематично.

Общ списък на продуктите:
1 жълтък
7 яйца
145 гр пудра захар
95 гр захар
60 гр брашно
120 гр краве масло
25 гр олио
500 гр бял шоколад
150 мл прясно мляко
300 гр животинска сметана
30 гр смлени филирани бадеми
70 гр кокосови стърготини
няколко капки есенция цитрус
17 гр желатин
50 гр ягоди + няколко ягоди за декорация
сокът и кората от един лимон
зелена сладкарска боя
1 пакетче Бурбонска ванилена захар ( 10 гр)

Продукти и начин на приготвяне, разделени

Паста за надписите:
1 белтък
30 гр пудра захар
30 гр брашно
30 гр краве масло

Разтопете маслото микровълнова.
Разбийте на пяна белтъкът и към него добавете маслото. Разбъркайте.
Добавете пресятото брашно и пудра захар. Разбъркайте добре до получаването на хомогенна смес.
Оцветете със сладкарска боя.
Застелете тава с размери 20*30 см с хартия за печене.
Поставете сместа за декорация в шприц с тънък накрайник, или фунийка направена от хартия за печене.
Направете надписите, сърчица. Някои от надписите написах на обратно, други правилно, за да е по-ефектно, но вие може да ги напишете само на обратно, така, че като се изпече блата да бъдат правилни.
Приберете тавата в хладилник, за да стегне и да не се размаже, когато върху надписите се излее сместа за блата.


Блат:

3 яйца
30 гр смлени филирани бадеми
70 гр кокосови стърготини
30 гр брашно
100 гр пудра захар
3 белтъка
15 гр захар
25 гр разтопено краве масло

Загрейте фурната на 180°C.
В купа поставете смлените бадеми, кокосът, пресетите пудра захар и брашно. Разбъркайте.
Добавете яйцата и разбийте с миксер за 2-3 минути.
Разбийте белтъците на сняг със захарта.
Започнете да добавяте от белтъците към яйчната смес на няколко пъти, като разбърквате внимателно със шпатула.
Добавете разтопеното масло.
Изсипете 2/3 от сместа върху тавата с хартията за печене с декорациите.
Изпечете блата в предварително загрятата фурна на 180 градуса за около 14 минути. Проверете с клечка за зъби или дървено шишче – като го забодете в блата – трябва да излезе сухо.
Извадете блата върху решетка и го оставете да се охлади.

Застелете кръгла тава с диаметър 16 см с хартия за печене.
Изсипете останалата част от тестото.
Изпечете блата в предварително загрятата фурна на 180 градуса за около 14 минути. Проверете с клечка за зъби или дървено шишче – като го забодете в блата – трябва да излезе сухо.
Извадете блата върху решетка и го оставете да се охлади.

От правоъгълният блат изрежете равни по големина ленти с височина 7 см и един малък кръг с диаметър 6 см / толкова е диаметъра на моя малък ринг/.

Кръглият блат 16 см е за дъното/основата/ на тортата.

Сироп:
30 гр вода
30 гр захар
няколко капки есенция цитрус

Загрейте водата със захарта, докато се разтопи. Добавете есенцията и оставете сиропа да се охлади.

Ягодово желе:
2 гр желатин
50 гр ягоди
15 гр пудра захар

Разбъркайте желатина в 2 с.л. студена вода и го оставете да набъбне.
Измийте и подсушете ягодите, пюрирайте ги с пасатор и ги прекарайте през сито.
Добавете пудрата захар и разбъркайте.
Разтопете набъбналия желатин на водна баня и го добавете към пюрето.

Сладко от лимон:
5 гр желатин
сокът и кората от един лимон
50 гр захар
2 жълтъка
40 гр краве масло
зелена сладкарска боя

Разбъркайте желатина с 3 с.л.л студена вода и го оставете да набъбне.
Поставете в малка тенджерка сокът и кората от лимон и половината от захарта.
Загрейте тенджерата на слаб огън, докато захарта се разтопи.
Разбийте жълтъците в купа с останалата захар, докато увеличат обема си и побелеят.
Към тях добавете на тънка струя горещият лимонов сироп.
Поставете купата а водна баня и бъркайте със шпатула, докато започне да се сгъстява – около 4-6 минути.
Когато е сладкото е готово, добавете към него маслото, нарязано на малки парченца и разбъкайте до пълното му усвояване.
Разтопете желатинът на водна баня и го добавете към сладкото.
Добавете зелена сладкарска боя.

Бял шоколадов мус:
10 гр желатин
350 гр бял шоколад
150 мл прясно мляко
1 пакетче Бурбонска ванилена захар ( 10 гр)
3 жълтъка
300 гр животинска сметана

Разбъркайте желатинът с 3 с. л. студена вода.
Натрошете шоколада на парченца и го разтопете на водна баня.
Поставете прясното мляко, заедно с ванилената захар в тенджерка и ги загрейте.
Разбийте жълтъците за кратко. Добавете внимателно към тях част от горещото мляко, като бъркате непрекъснато, след което ги изсипете в тенджерата с останалото мляко.
Гответе ги на слаб огън, при непрекъсната разбъркване, докато започнат да се сгъстяват – около 3-4 минути.
Изсипете сместа в сито или фина цедка, за да отстраните евентуални частички.
Разтопете желатинът на водна баня и го добавете към яйчената смес.
Започнете да добавяте от яйчната смес към разтопеният шоколад и разбърквайте добре.
Разбийте сметаната до меки върхове.
Добавете сметаната на няколко пъти към шоколадовата смес, като разбърквате внимателно със шпатула.

Глазура от бял шоколад:
150 гр бял шоколад
25 гр краве масло
25 гр олио

Разтопете шоколада на водна баня заедно с маслото и олиото.
Разбъркайте добре, до хомогенност.



Сглобяване на тортата



за мини тортичката:
Поставете в малкият ринг малкият блат с диаметър 6 см. Сиропирайте го.
Върху него излейте част от малиновото желе – около 1 см. Приберете в хладилник, за да стегне.
Върху стегнатото желе изсипете част от сладкото от лимон. Приберете в хладилник, за да стегне.
Върху стегнатото сладко подредете парченца от ягоди.

На дъното на форма с падащ борд 16 см поставете кръглият блат и го сиропирайте.
Лентите с височина 7см и поставете по стените – надписите се поставят с лице навън. Стените не се сиропират!

В така подготвената форма изсипете част от белия шоколадов мус – около 2-3см.
Приберете в хладилник, за да стегне за около 10-15 минути.
Извадете “Мини тортичката” от ринга и я поставете в центъра на тортата върху стегналия бял шоколадов мус.
Върху тортичката и отстрани изсипете останалият бял шоколадов мус.
Загладете повърхността и приберете тортата в хладилник за няколко часа.
След като мусът стегне, покрийте с глазурата от бял шоколад върнете отново в хладилник, за да стегне.
Отстранете ринга внимателно и декорирайте тортата с ягоди.
Режете тортата с горещ нож, който се измива и подсушава след всяко парче.

* За декорацията от знаменца идеята е от интернет.
От цветни хартии, или гланцови блокчета и изрежете двойни знаменца.
Завържете с канап две шишчета и на канапа залепете знаменцата, като ги прегънете през средата.


10 коментара:

  1. Кате, прекрасно си се справила! Още тогава се захласнах по тортата и сега ще ти кажа, че си е прекрасна! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. С нетърпение чаках рецептата за тази торта, Кате! Още като видях снимките във ФБ се влюбих в нея и сега пък нямам търпение да си измисля повод :) Рецептата е умопомрачителна, на мен така ми действа :) Благодаря за подробното обяснение! Записвам я и първо на теб ще кажа като я направя :) Поздрави и прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, това е било върхът на празника! Разкошна е!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Е, много е хубава! Браво за умението и търпението, аз бих се отказала още докато чета списъка с продуктите!
    Прегръдка, Кате! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасна, просто зашеметяваща е тортата, Кате! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасна торта,Катенце.Със сигурност е обрала овациите на дегустаторите :)Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, чудесна е тортата, която си направила! Много желание и любов си вложила... и старание!
    Правих така композирана торта за юбилейния брой на GF и те аплодирам за труда, който си вложила и прекрасния резултат!

    ОтговорИзтриване
  8. Тортата, кексчетата, трюфелите, всичко е прекрасно, Кате,
    впечатляващи идеи, вдъхновение и разкошно представяне...
    Поздравления и пожелания за много споделена любов и щастие...

    ОтговорИзтриване
  9. лелееее,тази торта би ми отнела цял ден...прекрасна е,мила!
    Бурно те аплодирам за старанието и за цялостната подготовка за празника!
    Ти си уникална,вдъхновена и неуморна!
    Прегледах всичко назад,отмъквам ти бонбонче с ягодка и кексче на клечка,а плетените сърчица са супер сладурски!

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотна торта си приготвила, Кате! Аз отдавна се готвя да приготвя тази торта, но все не съм се осмелявала. С удоволствие си взимам едно парченце и те поздравявам за тази красота! :)

    ОтговорИзтриване